girlpower

Minulle ei koskaan pitänyt tulla kahta välivuotta. Oli viime kesä. Avasimme Provinssissa muutaman viinitonkasta juodun lasillisen jälkeen ystävämme kanssa opintopolun ja tipahdin. Ei koulupaikkaa, ei tulevaisuutta. Ensimmäinen ajatukseni. Tonkka tyhjeni, ja ilta jatkui.

Totuus iski vasten kasvoja vasta seuraavalla viikolla, kun avomieheni lähti armeijaan. Hän, joka oli minulle arjen tuki ja turva. Olin hukassa. Istuin ruokapöydän ääressä pienessä yksiössämme syvässä hiljaisuudessa, ja mietin, mitä helvettiä elämälläni tekisin. En meinannut löytää pakoreittiä pois pettymyksen aiheuttamasta ahdingosta. Olin luonut tulevaisuuteni alitajuntaisesti vain opiskelun varaan.

Tänäkin vuonna noin 70 prosenttia korkeakouluun hakeneista jäi ilman opiskelupaikkaa (lähde: Opetushallitus). Osa toivoi viettävänsä välivuoden, mutta lopuille vuosi ilman opiskelupaikkaa on muutos suunnitelmiin. Se on vuosi, joka tuntuu edessä turhalta ja ahdistavalta. Entä jos en seuraavanakaan vuonna pääse sisään? Entä jos jäänkin vain ikuisiksi ajoiksi nykyiseen elämäntilanteeseen enkä koskaan saavuta mitään suurempaa? Se on liuta epävarmuutta ja pelkoa.

Älä kuitenkaan tunne itsesi epäonnistuneen, sillä minä tunsin niin aivan liian kauan. Ajattelin itseni olevan riittämätön, tyhmä, kykenemätön. Luulin, että elämälläni ei olisi tarkoitusta ilman akateemista tutkintoa. Olin väärässä. Koulutus on tärkeää, mutta vain osa elämää. Vuosi ilman opiskelupaikkaa on yhtä tärkeä vuosi elämässäsi kuin vuosi opiskelujen parissa. Se voi tuntua ylimääräiseltä ja tyhjältä, mutta opettaa sinua ihmisenä enemmän kuin uskotkaan. Se on vuosi täynnä mahdollisuuksia. Se antaa sinulle kyvyn katsoa tulevaisuutta uusin silmin. Se vahvistaa ajatuksiasi ja ajatusta itsestäsi. Siitä, kuka todella olet.

Ota välivuodestasi kaikki irti. Jos vain pystyt, lähde tutustumaan maailmaan, koska nyt sinulla on kerrankin aikaa. Jos budjetti ei salli matkustelua voit käyttää vuoden hyödyksi opiskelemalla avoimessa yliopistossa tulevaisuuden alaasi. Kerrytät opintopisteitä, jotka voit hyväksilukea tulevaisuudessa. Vaihtoehtoisesti opiskele uusi kieli tai tutustu vaikkapa sijoittamiseen. Urheile, taiteile, nauti. Luo ystäväsi kanssa viikottainen perinne, josta pidätte kiinni. Järjestäkää joka sunnuntai yhteinen brunssi! Rutiinit ja tuttuus luovat arkeesi sisältöä, turvallisuutta ja positiivista fiilistä. Etsi itsellesi kivaa tekemistä ja pidä yhteyttä ystäviisi. Varsinkin niihin, joita kiireisessä arjessa näet muuten harvemmin. Verkostoidu.

Välivuosi on myös oiva mahdollisuus kerryttää osaamista ja kokemusta työmarkkinoilla. Päätä napata itsellesi unelmien duuni ja tee kaikkesi sen saamiseksi. Ota rohkeasti yhteyttä kiinnostavaan yritykseen. Mene käymään paikan päällä, esittele itsesi johdolle ja osoita kiinnostuksesi. Kunhan olet ahkera ja määrätietoinen, pystyt siihen varmasti!

Tärkeintä on, että nautit elämästä. Älä käytä liikaa aikaa murehtimiseen, sillä siinä ei ole mitään järkeä. Suuntaa katse sen sijaan eteenpäin. Elämä on täynnä mahdollisuuksia!

Voimakasta viikkoa!

When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down ‘happy’. They told me I didn’t understand the assignment, and I told them they didn’t understand life.” ― John Lennon

Siirrä blogisi Nouwiin - nyt voit tuoda vanhat blogisi - Napsauta tästä

Likes

Comments

Instagram @idamariaankkuri